Четвер, 02.05.2024, 16:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Меню сайту
Хто тут?
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
наш банер
Польський ліцей
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
дещо корисне
Головна » 2016 » Листопад » 9 » День української писемності та мови
19:57
День української писемності та мови

9 листопада - День української писемності та мови.

Це одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено  1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка. 

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

До цієї визначної події долучилися й учнівський та вчительський колективи нашої школи.

Зранку всі прийшли святково одягнені, у вишиванках, дівчата повплітали стрічки, прикрасили свої зачіски гарними віночками. Вітали один одного.

І свято почалося… До всіх гостей звернулася Словесність (Пашковська М.):" Мова – одне з багатьох див, створених людьми, вона віддзеркалює його душу, історію".

Також  на свято через віки завітав Нестор Літописець(Полос С.), який розповів про своє життя у Києво-Печерській лаврі, знайомство зі славетним  Феодосієм  Печерським. Автор  «Повісті минулих літ» наголосив, що книги – це ріки, які наповнюють всесвіт мудрістю незмірної глибини. Якщо старанно пошукати в книгах мудрості – то можна знайти користь душі своїй! 

Ведучі (Мазур Д., Риба О.) нагадали про історію винайдення письма, про алфавіт, створений великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом і Мефодієм.

Вихованці танцювального гуртку «Вінсента»  подарували яскравий, колоритний танок. Борщ Віталій Віталійович та дівочий колектив школи захопили всіх чудовими українськими піснями.

Вражаючим був «Скорботний календар української мови». Ви вдумайтеся: 270 років поспіль намагалися знищити українську мову, а разом з нею і український народ, прагнули, аби він був покір­ним рабом без мови, без усної народної творчості, тобто без коріння роду нашого. Українська мова подолала довгий тернистий шлях боротьби за свою незалежність.

З молитвою до Бога звернулися дівчата. У своїх зверненнях просили щастя, любові й тепла захисту для всіх дітей, просили, щоб Матір Божа була прихильною і навчила жити праведно.

Свято закінчилося, гучними оплесками дякували всім учасникам за подаровані моменти.

Крім того, цього дня були проведені виховні години, мовні вікторини, вчителі стали учасниками Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Категорія: Свята, події | Переглядів: 1105 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]