Субота, 20.04.2024, 08:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Меню сайту
Хто тут?
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
наш банер
Польський ліцей
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
дещо корисне
Головна » 2016 » Жовтень » 21 » Усесвітній День Гідності
11:37
Усесвітній День Гідності

21 жовтня 2016 р. Усесвітній День Гідності

Усесвітній День Гідності (Global Dignity Day) – це незалежний, соціальний, політично й релігійно нейтральний проект, мета якого – подвигати молодь, учнівство й студентство керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях.

Ця унікальна ініціатива була запропонована у 2006 році членами спільноти Молодих глобальних лідерів (Young Global Leaders) Усесвітнього економічного форуму (World Economic Forum): спадкоємним принцем Хоконом (Норвегія), професором Пеккою Хіманеном (Фінляндія) і засновником неурядової організації «Оперейшн Хоуп» Джоном Хоуп Брайентом (США). День гідності відбувається кожного третього тижня жовтня, починаючи з 2008 року. Подія є навчальним курсом, який проводиться для вчительства, учнівства й студентства.

У 2015 році відбувся одночасно більше ніж у 70-ти країнах світу, зібрав понад 400 000 молоді.  У 2015 році Україна вперше приєдналася до цього глобального руху: у навчальній події взяли участь 12 767 учасниць і учасників зі 120 закладів освіти.

Місія:  Сприяння лідерству, ґрунтованого на повазі й підтримці глобального діалогу про гідність, і залученість молоді  до обговорень про значення і значимість гідності 

Мета:  Навчати молодь – учнівство і студентство – керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях і вчинках.

Основні  принципи гідності:

  • Кожна людина має право на гідне життя
  • Гідне життя означає можливість реалізувати свій потенціал,  що має підкріплюватися гідною медичною допомогою, освітою, заробітком і почуттям безпеки
  • Гідність означає свободу вибору й дій і повагу до цих прав
  • У своїх діях ми повинні керуватися почуттям власної гідності
  • Перш за все, наша гідність взаємопов’язана з гідністю інших людей

Тематикою активності Amnesty International в Україні обрано групу людей (здебільшого дітей), які страждають на таку хворобу, як альбінізм (вроджена відсутність пігменту шкіри). Такий вибір не є випадковим, оскільки складна категорія «гідність», до Дня якої приурочено захід, включає також і повагу людини до «інакшості» інших людей – у даному разі людей з альбінізмом. Amnesty International звернулося з проханням розповісти людській спільноті про дітей з альбінізмом та запропонувати їм висловитися щодо порушень прав дітей.

Онищенко Анжела Павлівна пройшла вебінар, який проводили організація Територія Продюсування Освіти та Amnesty International, і запропонувала педагогічному колективу Придніпровської школи долучитись до проведення усесвітнього дня гідності. Вчителі активно примкнули до проведення цього важливого дня.

Впродовж тижня, для всіх класів були проведені лекторії, перегляд відео-роликів про життя людей з альбінізмом. Учні нашої школи перейнялися їх проблемами, ситуацією, яка склалася в країні Малаві. Вони з великою відповідальністю взяли участь у марафоні написання листів. У своїх невеличких зверненнях до президента республіки Малаві, Його достойності професору Артура Пітера Мутаріки учні розповіли наскільки вони були шоковані ситуацією, яка склалася в країні, нагадали про обов’язки держави та просили президента вжити особливі заходи, які б захищали людей з альбінізмом від нападів.

Підготовка до Дня гідності, написання листів та проведення лекторіїв були проведені без відриву від навчального процесу. На уроці розвитку мовлення учні вчилися складати листа до президента, на уроці англійської мови відточували свою майстерність у перекладі Міжнародної конвенції прав людини з англійської мови, на уроці Правознавства було організовано круглий стіл про порушення прав людей в Малаві. Навіть молодші класи прийняли участь у проведенні цього дня: провели виховні години, дивились відео, малювали та писали колективні листи.

В результаті проведення Дня Гідності в школі діти дізнались та замислились про значення гідності в їхньому житті та житті інших людей, вчились висловлювати свої  думки про те, яку роль відіграє гідність у їхньому житті, планували, що їм варто зробити для підвищення почуття власної гідності і поваги до інших людей.

Категорія: Шкільні заходи | Переглядів: 674 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 julia2012  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]