П`ятниця, 29.03.2024, 12:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Меню сайту
Фото
Хто тут?
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
наш банер
Польський ліцей
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
дещо корисне
Головна » 2017 » Лютий » 21 » Міжнародний день рідної мови
19:00
Міжнародний день рідної мови

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято, до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

Люди говорять різними мовами, їх нараховується орієнтовно 6 тисяч. На жаль, філологи застерігають, що в ХХІ столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це страшенна втрата для людства, бо кожна мова – це геніальний прояв людського духу, унікальне бачення нашого світу.

В школі пройшла низка заходів присвячених Міжнародному дню рідної мови .

На перших уроках учні школи приєдналися до написання єдиного диктанту з української мови «Україна – наша земля, наша Батьківщина».

19 учнів нашої школи стали учасниками всеукраїнської українознавчої гри «Патріот». Виконали тридцять тестових завдань з мови, літератури та історії нашої держави. Сподіваємось на гарні результати та бажаємо успіхів всім учасникам!

Учні 10-11 класів організували та провели для учнів молодшої ланки мовну вікторину «Розвивайся, звеселяйся наша рідна мово». Питання були різного рівня складності. Діти активно відповідали та були нагороджені солодкими призами.

Вчителями української мови та групою артистів було проведено свято «Бринить, співає рідна мова, чарує тішить і п’янить…». На свято було запрошено весь колектив Придніпровської школи та методиста районного відділу освіту Нікопольської райдержадміністрації Ковтуненко Л.В.

Яка привітала всіх зі святом, закликала любити і шанувати рідну мову, і нагородила ученицю 7 класу дипломом та цінним подарунком за зайняте призове місце в обласному турі Міжнародного конкурсу знавців рідної мови ім. П. Яцика.

Директорка школи Онищенко А.П. вручила сертифікати – подорож до міста Канів – учням Придніпровської школи, які продемонстрували високі досягнення у навчанні: Полос С. (10 кл.) та Пашковська М. (7 кл.).

На святі прозвучали пісні: «Це моя земля…» у виконанні учениць 8-го класу, « А сорочка мамина…» у виконанні Кушніренко Катерини (2 клас), «Мова єднання» у виконанні учениць 6-го класу і всіх порадував Борщ В.В. майстерним виконанням пісні.

Також учні представили інсценізацію уривку твору Олександра Довженка «Зачарована Десна» та інсценізували гуморески Павла Глазового: Янкова Д. (1 клас), Мадай О., Мандрик А., Прийменко І. (3 клас), Федоренко К. (5 клас), Єгоров А. (7 клас), Свєрчкова О., Риба О., Антошків М. (8 клас), Янкова А. (9 клас), Павленко В. (10 клас).

Шанувальники рідного слова майстерно декламували різні поезії.

Окрасою свята став танок від танцювального гурту «Вінсента».

Сьогодні ми мали унікальну можливість поринути в атмосферу любові і добра, насолодитися красою рідного слова.

Робімо все, щоб наше слова зазвучало повсюди, щоб рідна мова посіла почесне місце в нашій державі, бо «мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її».

Усе минає, а слово залишається. Зникають у безвість царі, володарі, раби… розсипаються у порох величні будівлі, вмирають дерева, пересихають ріки… Гори перетворюються на купи каміння… Усе стає тліном і прахом, а написане слово залишається.

Залишається і несе крізь час голос людської душі. Тож хай живе, переживає століття й покоління найбільше диво – рідна мова! Бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо рідну мову – цей невмирущий голос України!

Категорія: Шкільні заходи | Переглядів: 630 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]